ANALYSIS OF SALMONELLA SP. CONTENT IN BROILER MEAT FROM RPA & TPA IN BANJARBARU CITY broiler, microbial contamination, traditional market, Salmonella sp.

Main Article Content

Herliani Herliani
Habibah Habibah
M. Ilmi Hidayat

Abstract

The purpose of this research is to detect the presence of Salmonella sp. bacteria contamination in broiler meat sold in TPA and RPA Banjarbaru. This study used a survey method with purposive sampling technique, with a total of 92 samples (2 from TPA and 2 from RPA). The research was conducted at 2 Broiler Slaughterhouses (TPA) and 2 Broiler Cutting Houses (RPA) in Banjarbaru City, followed by testing at the Laboratory of the Regional Veterinary Disease Investigator Testing Center for the Kalimantan Region. In TPA 1 Loktabat Utara, 22 samples were positive for Salmonella sp. out of 22 samples. Then, in TPA 2 Guntung Payung, 6 samples were positive for Salmonella sp. out of 22 samples, while in RPA 1 Guntung Manggis, none of the 24 samples tested positive for Salmonella sp., and in RPA 2 Landasan Ulin Timur, 2 samples were positive for Salmonella sp. out of 24 samples tested. In conclusion, out of 92 samples, the tested broiler meat originated from 2 TPA and 2 RPA. Positive Salmonella sp. samples were 63.6% in TPA and 4.16% in RPA.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Herliani, H., Habibah, H., & Hidayat, M. (2024). ANALYSIS OF SALMONELLA SP. CONTENT IN BROILER MEAT FROM RPA & TPA IN BANJARBARU CITY. TROPICAL WETLAND JOURNAL, 9(2), 39-43. https://doi.org/10.20527/twj.v9i2.123
Section
Articles

References

Badan Standarisasi Nasional. (1999). Tentang Rumah Pemotongan Unggas. SNI 01-6160-1999. Departemen Pertanian, Jakarta.
Badan Standarisasi Nasional. (2009). Batasan Maksimum Cemaran Mikroba Dalam Pangan. SNI 7388-2009. BSN. Jakarta.
Etika, T. N., Santosa, P. E., dan Suharyati, S. (2017). Evaluasi Kandungan Salmonella sp. Daging Broiler di Pasar-Pasar Tradisional Kabupaten Tanggamus. Jurnal Riset dan Inovasi Peternakan, 1(2), 1-5.
Herliani, Langai, B.F., dan Ilmi, H.M. (2022). Salmonella sp. pencemaran daging itik pada pasar tradisional kota banjarbaru. IOSR Journal of Agriculture and Veterinary, 15(9), 57-64.
Indriyani, D.P., Tyasningsih, W., dan Praja, R.N. (2019). Isolasi dan Identifikasi Salmonella pada Daging Sapi di Rumah Potong Hewan Banyuwangi. Jurnal Medik Veteriner, 2(2), 83-88.
Inggriati, N., & Miwada, I. (2018). Hubungan Tingkat Pengetahuan dan Sikap dengan Penerapan Manajemen Pemotongan Ayam dalam Menghasilkan Mutu Daging ASUH di Bali. Journal of Tropical Animal Science, 6(July), 846–856.
Kholifah, L. N., Dharma, B., & Situmeang, R. (2016). Cemaran Salmonella pada Daging Ayam di Beberapa Rumah Potong Ayam dan Pasar Tradisional Kota Samarinda dengan Metode Compact Dry. Prosiding: Seminar Sains dan Teknologi FMIPA Unmul Periode Maret 2016, Samarinda, Indonesia. p 383-387.(218), 383–387.
Lawrie, R.A., and D.A. Ledward. (2006). Lawrie’s Meat Science. Book. CRC Press.
Ngitung, R., Nurhayati, N., & Bahri, A. (2020). Daging Ayam Broiler Sehat dengan Pengaturan Ransum. Sainsmat : Jurnal Ilmiah Ilmu Pengetahuan Alam, 9(1), 29. https://doi.org/10.35580/sainsmat 91141882020
Putri, D.N., Rahmahani, J., dan Yunita M.N. (2022). Isolasi dan identifikasi salmonella sp. pada daging broiler di pasar tradisional banyuwangi dan blambangan. Jurnal Medik Veteriner, 5(2), 219-224.
Rahayu, R.S., dan Darmawi. (2022). Identifikasi bakteri eschericia coli pada daging sapi di pasar bina usaha meulaboh. Jurnal Jurmakemas, 2(2), 375-385.
Ramadhani, F.R., Linda, O., dan Pangestika. R. (2022). Analisis personal higiene penjagal dan sanitasi pengelolaan limbah di uptd rumah potong hewan (RPH) Kota Depok. Jurnal Keselamatan , Kesehatan Kerja dan Lingkungan, 03(2), 111-122.

Sartika, D., Susilawati, & Arfani, G. (2016). Identifikasi Salmonela sp pada Ayam Potong Dengan Metode Kuantifikasi Di TigaPasar Tradisional Dan Dua PASAR Modern Di Kota Bandar Lampung. Teknologi Industri Dan Hasil Pertanian, 21(2), 89–96.
Savitri, C. M. (2020). Pengaruh Penyuluhan Keamanan Pangan Terhadap Pengetahuan Penjamah Makanan dan Skor Skp Lauk Hewani di Katering Asrama Poltekkes Kemenkes Yogyakarta. Skripsi. Politeknik Kesehatan Kementerian Kesehatan. Yogyakarta.

Sukmawati, Ratna, dan Fahrizal, A. (2018). Analisis Cemaran Mikroba pada Daging Broiler Broiler di Kota Makassar. Jurnal scripta Biologica, 5(1), 51-53.
Umar, (2003). Analisis Ekonomi Proyek-Proyek Pertanian. Edisi Kedua. UI Press. Jakarta.
Zairiful, Sukaryana, Y., dan Maghfiroh, K. (2020). Kajian Cemaran Salmonella sp. pada Daging Broiler Broiler di Pasar Tradisional dan Modern Kota Bandar Lampung. Jurnal Peternakan Terapan, 3(1), 1-4.
Zelpina, E., Purnawarman, T., & Lukman, D. W. (2018). Keberadaan Salmonella sp. pada daging broiler suwir bubur broiler yang dijual di lingkar kampus Institut Pertanian Bogor Dramaga Bogor. Jurnal Penelitian Pascapanen Pertanian, 15(2), 73–79.